Nórsko prehralo s Maďarskom 0:1 v 1.zápase baráže EURO 2016

13.11.2015 Celý región

Oslo 12. novembra (TASR) - Vo štvrtkovom prvom zápase európskej baráže o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Francúzska sa v Oslo zrodila medzi domácim Nórskom a Maďarskom výhra hostí 1:0. Odveta sa bude hrať 15. novembra v Budapešti.

Obom tímom na Ullevaal Stadion nebolo možné uprieť úpornú snahu a bojovnosť, chýbala tomu ale vyššia kvalita. Domáci začali výborne, v 4. minúte skvele zmaril obrovskú šancu Skjelbredovi skúsený brankár Király, ktorý nastúpil za Maďarsko v jubilejnom 100. zápase. Po následnom rohu nebezpečne, no nepresne hlavičkoval Hovland. Maďari pohrozili len v 8. minúte strelou Kleinheislera. Nóri tlačili, hostia s problémami odolávali, ale paradoxne dali gól v 26. minúte, keď Kleinheisler pohotovo spracoval loptu v šestnástke a umnou strelou do protipohybu prekonal brankára Nylanda. Domáci ďalej tlačili, v 32. minúte mohol vyrovnať Soderlund, ktorý si zabehol za obranu, ale Király ho dobrým zákrokom nohou vychytal. V druhom dejstve rovnako Nóri tlačili, ale tím nemeckého trénera Bernda Storcka mohol udrieť opäť v 56. minúte, no Dzsudzsáka vychytal Nyland. Obraz hry sa nemenil, v 70. minúte odkopávali Maďari z bránkovej čiary a šancu mal aj Pedersen v 73. minúte, no nedal. V zúfalom záverečnom tlaku Nóri neskórovali ani v 88. minúte, keď striedajúci Helland hlavičkoval do brvna z odrazenej lopty od Királovej nohy, ktorá zmarila obrovskú šancu Johansenovi. A tak do odvety pôjdu v lepšej mpozícii efektívnejší hostia.

Nóri majú za sebou už dve neúspešné baráže o ME 2004, resp. MS 2006, naposledy hrali medzi kontinentálnou smotánkou v roku 2000. Maďari absentujú na veľkom podujatí od MS 1986 v Mexiku, na ME hrali naposledy v roku 1972. Nóri s Maďarmi neprehrali vyše 30 rokov, pred štvrtkom naposledy na nich dvakrát nestačili v kvalifikácii MS 1982.

1. zápas baráže EURO 2016:

Oslo

Nórsko - Maďarsko 0:1 (0:1)
Gól: 26. Kleinheisler, ŽK: Tettey, Elabdellaoui - Gera, Kádár, Guzmics, rozhodoval: Clattenburg (Ang.)

zostavy a striedania:

Nórsko: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Hogli – Skjelbred (86. Helland), Tettey, Johansen, Berget (74. Elyounoussi) – Henriksen, Soderlund (61. Pedersen)

Maďarsko: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Kleinheisler (72. Nagy), Gera, Elek, Dzsudzsák (76. Lovrencsics) – Németh, Szalai (90.+2 Priskin)
 

Vyberte región